Firefox 4, în sfârșit printre noi

După o așteptare de mai bine de un an, din ianuarie 2010 când a avut loc lansarea precedentei versiuni majore Firefox 3.6, în sfârșit astăzi este o zi importantă atât pentru comunitatea Mozilla, pentru utilizatorii de programe libere și cu sursă deschisă dar și pentru toți utilizatorii de internet: se lansează Firefox 4 și lumea nu va mai fi așa cum o știați.

firefox 4 - captura de ecran

Nu o să vă plictisesc cu o prezentare formală, pentru asta puteți citi notele de lansare, o să vă împărtășesc punctul meu de vedere subiectiv, ca cineva care a folosit zi de zi versiunile Beta și Release Candidate a ceea ce urma să devină Firefox 4 timp de mai bine de jumătate de an.

Deci, în afară de faptul că vine la peste un an de la precedenta versiune majoră, de ce este așa importantă Firefox 4? În mare măsură pentru funcționalitățile pe care le aduce și care sunt numeroase și importante.

Dacă mă întrebați pe mine ce mă entuziasmează cel mai mult dintre aceste funcționalități o să vă spun că suportul pentru formatul video WebM, care a fost pentru mine principalul motiv de a trece la versiunile Beta cât de repede am putut, acum putem elibera fișierele multimedia pe internet, nu mai depindem de codecuri proprietare, de formate restricționate de brevete sau de anumite programe, WebM este aici și poate fi accesat de majoritatea utilizatorilor, fie că folosesc Firefox, Chrome, Opera, Seamonkey, Epiphany sau alte navigatoare (cei cu Internet Explorer sau Safari încă nu s-au eliberat).

Desigur că alții pot fi la fel de entuziaști pentru alte funcționalități care le satisfac nevoile și care sunt și ele demne de menționat, cum ar fi noul motor JavaScript care aduce Firefox din nou în topul performanței, accelerarea video care sporește performanța și micșorează consumul de resurse, posibilitatea de a folosi grafică 3D prin intermediul WebGL, modulul de sincronizare ce permite partajarea sigură a datelor personale pe mai multe sisteme, confidențialitatea sporită prin includerea suportului pentru antetul Do Not Track și multe altele, pe care le găsiți, așa cum spuneam mai devreme, în notele de lansare.

Voi fi sincer până la capăt și vă voi spune că eu am și nemulțumiri, sincer nu îmi plac unele modificări ale interfeței, cum ar fi mutarea tab-urilor deasupra barei de adrese (ca în Chrome) și renunțarea la bara de stare în favoarea unor notificări temporare. Din fericire pentru mine există o opțiune în meniu care permite readucerea taburilor în vechea poziție iar bara de stare poate fi simulată prin instalarea câtorva extensii, pentru cei care doresc asta.

Un alt motiv pentru care această versiune este importantă îl constituie trecerea la un nou model de lansări din partea Mozilla, de acum nu vom mai aștepta ani până la o noua lansare, intenția este ca accestea să se succceadă mult mai repede, la aproximativ 3 luni, pentru a pune în mâinile utilizatorilor cât mai repede noile funcționalități introduse și noile îmbunătățiri de securitate, deci așteptați-vă ca în cursul anului 2011 să vedeți de asemenea lansările Firefox 5, 6 și 7.

Așa cum spuneam, este începutul unei noi ere pentru comunitatea Mozilla, pentru utilizatorii de programe libere și cu sursă deschisă dar și pentru toți utilizatorii de internet – asta vă include și pe voi.

Nu mai așteptați, mergeți să descărcați Firefox, instalați-l, încercați-l și experimentați un internet mai rapid, mai ușor și mai sigur.

Articol preluat sub licență liberă CC-BY-SA de la Fii Liber.

About
Se ocupă cu grafică și fotografie folosind exclusiv programe libere, îi place să îi invețe și pe altii despre asemenea programe. Dar mai ales sa facă fotografii... de preferat indecente :)