Concursul foto Wiki Loves Monuments 2012

6 august 2012 (Internet): Bazându-se pe succesul impresionant din anul trecut, Wikipedia în limba română și Asociația ProLinux anunță organizarea în luna septembrie a concursului de fotografie Wiki Loves Monuments România 2012 (http://wikilovesmonuments.ro/). Această competiție este destinată promovării monumentelor istorice din România prin realizarea unor imagini libere ce vor putea fi folosite în cadrul Wikipediei.

Proiectul „Wiki Loves Monuments” a fost lansat în Țările de Jos în 2010, când a dus la obținerea a peste 12.500 de imagini, folosite în special pentru ilustrarea articolelor corespunzătoare ale enciclopediei online Wikipedia. În 2011 concursul s-a extins la scară continentală, adunând peste 165.000 de fotografii din 18 țări europene iar în 2012 devine global prin participarea a cel puțin 34 țări din întreaga lume confirmate până în prezent. În România anul trecut au participat peste 300 de fotografi care au contribuit peste 5.700 de fotografii, 10 dintre acestea au fost premiate în concursul național iar una dintre ele, realizată de fotograful Mihai Petre a câștigat și marele premiu în concursul internațional.

Concursul are loc anul acesta în perioada 1-30 septembrie 2012. Timp de o lună, participanții își vor încărca pozele și filmele cu monumente istorice pe biblioteca online Wikimedia Commons sub o licență liberă. Colecția de fotografii obținută astfel va fi disponibilă liber și gratuit pentru toți cei interesați.

Câștigătorii concursului din România vor fi anunțați la sfârșitul lunii octombrie de către juriul format din fotografi membri ai Asociației Artiștilor Fotografi din România și un reprezentat al organizatorilor. Pe lângă premiile concursului local, al cărui sponsor principal este compania IXIA, aceștia vor intra și în competiția pentru premiile oferite la nivel internațional.
Wikipedia este operată de Fundația Wikimedia, o organizație internațională non-profit creată în 2003 special pentru a gestiona proiectele existente. Fundația are sediul în San Francisco, California, SUA și filiale în 27 de țări și teritorii. Discuțiile despre crearea unei asociații Wikimedia locale în România sunt în desfășurare.

Asociația ProLinux este o organizație non-profit care își propune promovarea și sprijinirea utilizării programelor de calculator cu surse deschise în rândul utilizatorilor instituționali, industriali și privați din România. Asociația a apărut în jurul Grupului de Utilizatori Linux din România (RLUG) dar și din dorința de a furniza o infrastructură care să permită extinderea unor activități asemănătoare.

Alte informații

Pentru întrebări și interviuri, vă rugăm contactați:
Andrei Cipu, din partea Wikipediei în limba română
Nicu Buculei, din partea Asociației ProLinux
Pentru alte informații și fotografii vedeți și următoarele pagini:
About
Se ocupă cu grafică și fotografie folosind exclusiv programe libere, îi place să îi invețe și pe altii despre asemenea programe. Dar mai ales sa facă fotografii... de preferat indecente :)